Helpotamme yrittäjän arkea toimivilla taloushallintopalveluilla
Tehokas kumppani taloushallintoon

Huomioi nämä yleisen alv-kannan muuttuessa 1.9.2024

Yleisen arvonlisäverokannan muutos 25,5 prosenttiin 1.9.2024 ei aiheuta suurempaa huolta Clerican asiakkaille, koska käytössä olevat ohjelmistot tukevat jo nyt desimaalikäsittelyä. Kaikkia EmCe -ohjelmistoja käyttäville tulee päivitys elokuussa, johon on asetettu valmiiksi alv-prosentit päivämäärän tunnistuksella. Tämä koskee myös esimerkiksi EmCe 365 -laskutusohjelmaa käyttäviä.

Huomaathan omassa laskutuksessa hyödyntää oikein uutta verokantaa. Oikea verokanta määräytyy pääsäännön mukaan tuotteen tai palvelun toimituspäivän mukaisesti. Jos olet siis toimittanut yleisen verokannan mukaisen tuotteen/palvelun 30.8.2024, mutta lähetät tästä laskun 2.9.2024, tulee laskulla käyttää alv-prosenttina vielä 24%. Laskutusohjelmistossamme tämä kerrotaan antamalla oikea toimituspäivä.

Laskun toimituspäivä ohjaa laskun arvonlisäverokäsittelyä

Hyvitettäessä laskua, jossa arvonlisäveroprosenttina on käytetty 24%, tulee hyvityslaskulla käyttää myös samaa alv-prosenttia eli 24%. Jos valitset laskulla Hyvitä-valinnan, saat alkuperäisen laskun alv-prosentit. Näin toimitaan myös, vaikka hyvitys tehtäisiin vasta joulukuussa 2024. Laskua ja hyvitystä tehdessä voit aina vaihtaa toimituspäivän oikealle ajankohdalla, vaikka ohjelma ehdottaakin kuluvaa päivää oletusarvoisesti. Samalla laskulla ei tule käyttää kahta eri alv-prosenttia eli 24% ja 25,5%, vaan nämä tulee tehdä eri myyntilaskuina.

Ennakkomaksuissa käytetään maksuajankohdan mukaista arvonlisäveroprosenttia eli ennakkomaksuihin sovelletaan tavaran toimitus- tai palvelun suoritusajankohdasta riippumatta 24 prosentin verokantaa, jos ennakkomaksu on vastaanotettu ennen uuden verokannan voimaantuloa.

Alennuksissa, luottotappioissa ja muissa oikaisuerissä käytetään vastaavalla tavalla toimitusajankohdan mukaista arvonlisäveroprosenttia. Tätä ja muita asiaan liittyviä kysymyksiä on käsitelty perusteellisemmin Tilisanomien artikkelissa, jonka voit lukea osoitteessa: Tilisanomat.fi.

Huomaa tarkistaa myös, että organisaatiollesi saapuvissa laskuissa arvonlisäveroprosenttia on sovellettu oikein. Mikäli arvonlisävero ei ole oikein, pyydä alkuperäiseen laskuun hyvityslasku ja uusi oikein laadittu lasku.

Epäselvissä tapauksissa kirjanpitäjäsi auttaa sinua soveltamaan korotukseen liittyvää lainsäädäntöä oikein, joten älä pelkää olla yhteydessä omaan kirjanpitäjääsi.

Clerica Yritystilit – Helsinki
Toimipiste Arabiankatu 12 (2. krs)
00560 Helsinki
010 271 5180
info@clerica.fi

Clerica Laskenta – Karkkila
Toimipiste Huhdintie 5
03600 Karkkila
010 271 5181
info@clerica.fi

Taloushallintoliiton auktorisioima logo

Copyright © 2024 Clerica Oy